Degustare vinuri

DESPRE

Complexul nostru organizează degustări de vinuri cu prof. Dorin Popa în cadrul Săptămânii Culturale.

Cine ştie sã deguste un vin bun, ştie sã soarbã din el picãturi de geniu.

Baudelaire

Degustarea vinurilor sau arta aprecierii vinurilor prin degustare este o analiză senzorială mult diferită de simplul act de a bea; ea implică reflecție, recunoaștere și apreciere.

Analiza senzorială sau degustarea reprezintă singura modalitate de apreciere a calității vinului. Analiza senzorială a vinului este poate ce­a mai complexă analiză, la degustarea vinului sunt percepute toate cele patru gusturi elementare: dulce, sărat, acid și amar.

Contactează-ne la numărul de telefon: 0040 728 290 715

LA ANALIZA ORGANOLEPTICĂ PARTICIPĂ:

Văzul

dă informații asupra stării de limpiditate, culorii vinului, este instinctivă și poate să influențeze aprecierile ulterioare. Culoarea la vinurile roșii dă indicații asupra tehnologiei de obținere, stare de oxidare, vârstă vinului.

Mirosul

vinul trebuie mirosit foarte bine, se depistează direct pe calea nazală și indirect retronazal.

Tactil

temperatura, consistența, vâscozitatea vinului, anumite gusturi sunt mai degrabă senzații tactile. Căldură alcoolului datorită liposolubilității, astringența se datorează taninului ce reacționează cu substanțele proteice la nivelul mucoaselor din salivă cu rol de lubrifiant bucal.

Gustul & Organul auditiv

papilele amplasate pe suprafața limbii. Se poate decela intensitatea pocniturii dopului sticlei la vinurile spumante, zgomotul produs la spumegarea vinului în pahar.